Medicinsk Behandling med Creon

Gode Råd og Nyttig Information - Til dig som skal i medicinsk behandling med Creon®


FA pdf  Download Patient informationen som PDF

Denne brochure hverken kan eller skal erstatte den rådgivning, som du får af din læge eller sygeplejerske. Hvis du har spørgsmål, eller hvis du har bekymringer, skal du altid kontakte din læge eller sygeplejerske. For yderligere information kan du læse indlægssedlen.

FORDØJELSESENZYMER

En rask bugspytkirtel producerer de enzymer, der sørger for fordøjelsen af fedtstoffer, proteiner og kulhydrater. Men når man har kronisk betændelse i bugspytkirtlen, kan bugspytkirtlen ikke længere selv producere disse fordøjelsesenzymer.

HVAD ER CREON®?

Creon® er en række fordøjelsesenzymer til dig med betændelse i bugspytkirtlen.

Creon® erstatter de enzymer, som din bugspytkirtel ikke længere producerer. Enzymer, der er vigtige for fordøjelsen af fedtstoffer, proteiner og kulhydrater. Enzymerne sørger for at nedbryde maden og frigive nærringsstofferne i maden.

Creon® er en kombination af de enzymer, som den raske bugspytkirtlen normalt producerer

TAG DINE CREON® ENZYMKAPSLER MED DIG

Det er vigtigt at tage Creon® hver gang, du spiser, også når det kun er en lille snack. Så husk at tage Creon® med dig, når du skal ud. Du behøver dog ikke tage Creon®, når du spiser et æble, en sodavandsis eller et stykke chokolade, da det ikke indeholder fedt og protein.

TAG DIN CREON® ENZYMKAPSEL NÅR DU SPISER

Der er vigtigt, at du tager din Creon® enzymkapsel samtidig med, du spiser eller drikker. En god regel er at tage Creon® efter den første bid eller den første tår. Hvis du tager kapslerne inden eller efter maden, har de ingen effekt, og du kan opleve gener som mavesmerter, oppustethed og fedtet afføring.

INDIVIDUEL DOSIS

Korrekt Creon® dosis afhænger af, hvor mange enzymer din bugspytkirtel selv producerer og af den kost, du spiser. I samarbejde med dig vurderer din læge hvilken dosis, der er den rette netop for dig.

FØR DAGBOG

Noter gerne hvad du spiser, og hvordan du har det i løbet af dagen. Det gør det lettere for din læge at justere din Creon® dosis, så den passer til dig og dine behov.

SKAL SYNKES HEL

Creon® enzymkapsel skal synkes hel sammen med et stort glas vand. Kapslen må hverken tygges eller knuses. Hvis du har svært ved at synke kapslen, kan du i stedet åbne den og blande indholdet i det, du drikker; Gerne sammen med fx yoghurt eller juice.

GEM DINE KVITTERINGER FRA APOTEKET

Creon® er en livslang medicinsk behandling. Din læge søger individuelt tilskud til dig. Det er derfor vigtigt, at du gemmer dine kvitteringer, så du får refusion, når tilskuddet træder i kraft

KOST OG VITAMINER

Spis en varieret kost. Spis gerne 3 hovedmåltider og 1-3 mellemmåltider hver dag. 

Hvis du ikke har så meget appetit, er det en god ide at få ekstra energi og protein fx via proteindrik, mælk, kakao, koldskål, ymer eller lignende produkter. HUSK AT TAGE CREON® SAMMEN MED DISSE DRIKKE!

Det er en god ide at tage en vitamintablet dagligt. 

Nogle har behov for D-vitamin og kalktilskud for at forebygge knogleskørhed (osteoporose)

UNDGÅ TOBAK OG ALKOHOL

Alkohol hæmmer optagelsen af næringsstoffer og nedsætter dannelsen af enzymer i bugspytkirtlen.

Rygning forværrer bugspytkirtlens tilstand, gør det svært at tage på i vægt og giver smerter.

DET KAN DU OPLEVE, NÅR DU TAGER CREON®

Ligesom al anden medicin kan Creon® give bivirkninger. Det er dog ikke alle, som vil opleve dette. Mulige bivirkninger er: mavesmerter og forstoppelse. Det er vigtigt, at du kontakter din læge eller sygeplejerske, hvis du oplever bivirkninger, ligesom det er vigtigt, at du tager kontakt til din læge eller sygeplejerske, hvis du har yderligere spørgsmål.

Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi 2018 


Print   Email